China si Rusia se intalnesc pentru un spectacol militar

La 11 septembrie, aproximativ 300.000 de soldati rusi – o treime din fortele armate ale tarii – au inceput exercitii militare comune cu fortele chineze in estul Siberiei. Numit Vostok-18, jocurile de razboi ale Rusiei cu China au fost numite o repetitie pentru un „conflict de amploare” de catre NATO si vor pune capat Pentagonului. Ar trebui americanii si europenii sa se teama ca Rusia si China se apropie mai mult?

Pentru a fi corect, acesta este mai mult un exercitiu comun decat un exercitiu masiv rusesc cu participare chineza. Vostok-18 are la dispozitie 1.000 de avioane si 36.000 de tancuri, dar numai 3.200 de trupe si 900 de tancuri sunt din China. Si Mongolia si Turcia au fost, de asemenea, invitate sa participe. Chiar si asa, aceasta va fi prima data cand Armata Populara de Eliberare a participat la exercitiul militar quadrienal al armatei rusesti, care in acest an este cel mai mare din anii de dinaintea caderii Zidului Berlinului.

Rusia si China au mai mult decat o granita de 2.600 de mile. Cea mai obiectiv comun este de a impiedica Washingtonul sa contracareze influenta crescanda a celor doua tari in cartierele respective si dincolo de acestea. Dominanta lor la Organizatia de Cooperare din Shanghai, un forum de securitate central din Asia, alcatuit din opt state membre, ii ajuta sa impiedice prezenta SUA in Asia. Dar exercitiile lui Vostok ii aduc umar la umar pentru un spectacol impresionant de putere. Punerea in comun a militarilor ar putea intari mesajul despre criticile lui Washington asupra comportamentului lor in interiorul si in afara granitelor lor nu sunt binevenite.

Desi China este dispusa sa joace un rol important intr-un spectacol de forta rus-coregrafic, viitorul sau depinde mai mult de relatiile bune cu S.U.A. si UE. decat cu Rusia.

 

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.