China si greseala facuta – Partea I

Timp de 30 de ani, Partidul Comunist Chinez a muncit din greu pentru a sterge memoria masacrului din 4 iunie 1989.

O mare parte a lumii este constienta de faptul ca sute, poate mii de oameni au murit in timp ce tancurile si trupele s-au rostogolit in Piata Tiananmen, in inima capitalei Beijing, terminand lupta condusa de studenti pentru o societate mai deschisa. Dar o incurcatura de stiri la vremea respectiva insemna ca multi chinezi nu stiau ca uciderea a avut loc pana dupa aceea.

Cenzura continua si astazi. Referintele Tiananmen – chiar imagini simple cu lumanari sau carti de joc care arata numerele 6 (pentru iunie) si 4 – sunt pastrate in largul internetului puternic chinezesc redactat. Parintii care si- au pierdut copii sunt impiedicati sa plateasca tribut fiii si fiicele lor decedate. Activistii si disidentii aflati in libertate sunt retinuti ca abordari aniversare. Si multi tineri chinezi cresc fara sa stie ce sa intamplat cu noaptea umeda acum 30 de ani.

La cea de-a 30-a aniversare a unui masacru, China ar dori sa renunte la memoria colectiva a cetatenilor, TIME a vorbit cu tinerii chinezi despre cum ar fi sa se poticneasca intr-o istorie pe care nu trebuiau sa o descopere.

Unele nume au fost modificate pentru a proteja identitatea celor intervievati.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.