Cauze si solutii ale parodontozei

Dupa ce ne pierdem dintii de lapte si cei definitivi se stabilesc, este usor sa credem ca vor dura pentru totdeauna. Dar este intocmai cum credem. Caderea dintilor este un fenomen tot mai raspandit in Romania, deci este important sa cunoasteti motive din spatele pierderii dintilor, consecintele posibile ale lipsei acestora si cum puteti preveni sau trata problema.

In medie, adultii romani pierd aproximativ cinci dinti

Parodontoza devine un efect obisnuit pe masura ce imbatraniti, dar cu siguranta nu inseamna ca sunteti imun la pierderea dintilor cand sunteti mai tanar. Multi adulti intampina aceasta problema din mai multe motive, deci fiti constienti de cauze (si de solutii!).

Cele mai frecvente motive pentru pierderea dintilor sunt degradarea, boala gingiilor si traumatismele

Daca ati vizitat vreodata un dentist, probabil ca ati primit recomandarea de a va peria dintii zilnic cu o periuta de dinti electrica si sa va ingrijiti corespunzator de spatiile interdentare cu ajutorul unui dus bucal. Parodontoza provoaca daune grave, iar boala gingiilor este cauza principala a pierderii dentare la varstele mijlocii. Adultii mai tineri sunt mai predispusi sa-si piarda dintii prin traume cum ar fi accidente sportive. Daca jucati sporturi de contact, cum ar fi rugby sau fotbal, este important sa asigurati o protectia corecta pentru a reduce riscul de trauma dentara. Si, indiferent de varsta, o buna igiena orala sigurata de periuta de dinti electrica va poate reduce riscul de pierdere a dintilor datorita dezintegrarii sau bolii.

Capacitatea slaba de mestecat a fost legata de sanatatea generala precara

Dintii lipsa pot afecta uneori capacitatea dumneavoastra de a mesteca alimente. Lasand la o parte gandul ca nu mai puteti sa muscati din mancarea preferata (chiar daca ar fi tragic!), o capacitate scazuta de a mesteca alimente poate avea efecte grave asupra sanatatii orale si bunastarii generale. Cercetatorii au observat corelatii intre capacitatea de mestecat si sanatatea generala. Unii au teoretizat ca acest lucru se datoreaza faptului ca abilitatea dumneavoastra de mestecat are un impact mare asupra dietei, ceea ce poate afecta sanatatea generala.

Cercetarile arata o rata de 97% in implanturile dentare

Daca ati pierdut deja un dinte, asta nu inseamna ca nu il puteti inlocui! Implanturile dentare sunt inlocuiri artificiale pentru radacina dintelui. Acestea sunt implantate chirurgical in maxilarul tau, finalizandu-se cu o coroana pentru a umple golul provocat de un dinte lipsa.

Adultii merg la control o data pe an sau mai des au avut mai putini dinti lipsa

Din moment ce stim ca boala gingiilor sunt cauze majore ale pierderii dintelui, trebuie sa mergeti frecvent la medicul dentist. Desi prima sa recomandare va fi sa va periati dintii cu o periuta de dinti electrica, ingrijirea profesionala va ajuta sa luptati impotriva afectiunii si a bolii gingiilor.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.