Care este adevarul din spatele flacarilor care au mistuit Plamanii Lumii, Amazon – partea I

In dupa-amiaza zilei de 19 august, cerul peste Sao Paulo, cel mai mare oras al Braziliei, s-a intunecat. Un front rece combinat cu cenusa din incendiile din padurea Amazon si a norilor au blocat soarele. Fotografiile cu cerul innegrit au inceput sa apara pe Twitter, iar in curand lumea a fost atenta la blazele care rasuflau in padurea numita „plamanii lumii”. Multi dau vina pe retorica presedintelui Jair Bolsonaro ca fiind factorul central al crizei. Mai putin evident este modul in care conflagratia provine din anii de reducere a bugetelor guvernamentale pentru mediu si de demontare a sprijinului pentru comunitatile indigene si traditionale de subzistenta.

De exemplu, predecesorul lui Bolsonaro, Michel Temer, a reorganizat guvernul si a folosit foarfecele bugetare in mod liberal. Temer a retrogradat un minister axat pe sprijinirea fermelor familiale durabile si a taiat fonduri pentru protectia mediului si stiinta. In 2017, Temer a redus bugetul stiintific federal cu 44% si a luat aproape aceeasi suma din bugetul discretionar al IBAMA, agentia de mediu din Brazilia. In aprilie 2019, Bolsonaro a continuat tendinta, reducand bugetul IBAMA cu 24%. Aceste reduceri au lasat agentia in imposibilitatea de a-si acoperi costurile fixe si au lasat-o fara resurse pentru patrulare si executare.

Un purtator de cuvant al IBAMA spune ca bugetul sau a fost reintegrat in ceea ce a fost inainte de reducerile din aprilie. Cu toate acestea, pana in 2019, IBAMA a emis doar o treime din amenzile pe care le-a facut in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Folha de Sao Paulo, unul dintre cele mai mari ziare din Brazilia. Scaderea este probabil rezultatul lipsei de finantare si a vointei politice. La inceputul acestui an, Bolsonaro a dat foc IBAMA unui agent, care s-a intamplat sa-l fi amendat pe Bolsonaro cu ani in urma pentru pescuit ilegal.

Intr-o alta modalitate similara, dupa ce agentia spatiala braziliana, numita INPE, a lansat noi date din satelit care arata o crestere de 278% a defrisarilor in iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, Bolsonaro a concediat seful agentiei, sugerand ca datele sunt reduse in ordine. pentru a colora imaginea tarii.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.