Cand vine vorba de un anumit tratament medical, cercetatorii gasesc ca mai putin este mai mult

Dincolo de efectele sale asupra organismului, ingrijirea medicala poate fi un balsam pentru minte. Un tratament extensiv se poate simti ca o promisiune ca medicii au facut tot posibilul. Dar aceasta securitate perceputa poate veni la un pret ridicat. Pe masura ce costurile de sanatate cresc, pacientii isi golesc buzunarele pentru ingrijiri care nu ii pot face mai sanatosi, sugereaza cercetarile. Anul trecut, un studiu pe 5.000 de persoane a aratat ca pentru pacientii cu boli cardiace cronice, dar stabile, procedurile chirurgicale, cum ar fi stenting si bypass, nu au redus riscul de atac de cord sau deces mai mult decat interventiile si medicatia de viata. Chiar si pacientii cu leziuni extinse nu au avut, in medie, mai putine probleme cardiace dupa operatie decat cei care au luat pur si simplu medicamente, au mancat bine, au facut eforturi fizice si nu au fumat.

Rezultatele au sustinut presupuneri despre ingrijirea cardiaca, spune co-autorul Dr. Robert Harrington, cardiolog si presedintele departamentului de medicina de la Universitatea Stanford. Harrington spune ca medicii au presupus ca interventia chirurgicala este calea de urmat pentru pacientii cu artere blocate – dar noul studiu adauga nuanta acestei notiuni. „Nu putem avea incredere doar in intuitia noastra. Avem nevoie de date ”, spune Harrington. „De fapt cred ca acesta este un lucru bun pentru medicina, pentru a face o pauza si a ne gandi, de ce facem asta?”

In domeniul medical, medicii reconsidera status quo-ul. Multe interventii chirurgicale sunt necesare din punct de vedere medical si pot fi salvate, dar din ce in ce mai mult, dovezi sugereaza ca ingrijirile invazive nu ar trebui sa fie intotdeauna o reactie a genunchiului.

O lucrare din 2016 a descoperit ca barbatii care si-au monitorizat activ cancerul de prostata in stadiu incipient nu aveau mai multe sanse sa moara in urmatorul deceniu decat cei care au optat pentru o interventie chirurgicala sau o radiatie. Cercetarile au aratat ca terapia fizica poate fi la fel de reparativa ca si chirurgia pentru un menisc rupt. Studiile au descoperit ca sectiunile C nu sunt numai inutile pentru multe livrari, dar si potential riscante. S-au dovedit ca numeroase alternative minim invazive la chirurgie deschisa sunt mai sigure si la fel de eficiente. Luate impreuna, aceste rezultate din colturile disparate ale campului medical indica o abordare schimbatoare a tratamentului.

Aceasta schimbare nu inseamna numai pentru a imbunatati rezultatele pacientului; de asemenea, ar putea distruge costurile de ingrijire. Un raport al Institutului de Medicina din 2010 a estimat ca supraalimentarea costa sistemul medical din SUA 210 miliarde de dolari pe an. Intr-un sondaj din 2017, medicii americani au spus ca mai mult de 20% din ingrijirile medicale nu sunt necesare – chiar si pentru ca accesul la ingrijire este lipsit de multi. Teama de procesele de malpraxis si cererile de pacienti sau presiunea au fost cele mai frecvente motive pentru a comanda retete, teste si proceduri inutile, in timp ce peste 70% dintre respondenti au spus ca medicii au mai multe sanse sa efectueze servicii inutile atunci cand profita de acesta.

Supratractarea debuteaza, de asemenea, deseori cu supraincarcare. Intr-o ancheta din toamna anului 2019 cu aproximativ 400 de internati, 94% au declarat ca au observat o „cascada de ingrijire” inutila – in cele din urma, un lant frivol de interventii declansate adesea de un test sau un screening fluke.

Co-autor dr. Ishani Ganguli, profesor asistent de medicina la Harvard Medical School, spune ca aceste cascade risipesc timpul si banii pacientilor si duc la durere si stres inutile. Ea si alti medici aduc la cunostinta aceste consecinte prin cercetare si resurse, cum ar fi ChoosingWisely.org, un site web care isi propune sa starneasca conversatia dintre medici si pacienti despre care testele si procedurile merita de fapt. „Lucrurile se schimba, dar incet”, spune Ganguli.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.