Cand nu trebuie sa ignori momentele de ameteala

Ameteala este un fapt inofensiv de cele mai multe ori insa exista si momente cand nu trebuie sa il neglijati.

Studii recente au aratat ca astfel de episoade la adultii de varsta mijlocie au prezentat risc crescut de caderi, fracturi osoase si moarte din orice cauza.

Nu este clar de ce OH ar duce la cresterea riscurilor de mortalitate, dar poate fi la fel de clar faptul ca ameteala provoaca mai multe caderi si fracturi. Un numar de studii au asociat fracturile – si pierderea mobilitatii rezultate – cu rate mai mari de mortalitate cauzata la adultii in varsta.
Unele dintre cercetari au legat, de asemenea, OH la varsta mijlocie cu riscuri mai mari pentru dementa si declin cognitiv. Dar intrebarea mare fara raspuns este daca OH provoaca dementa sau daca OH este doar un simptom al unei alte afectiuni care sta la baza – cum ar fi vasele de sange nesanatoase – care ar putea duce la dementa si dificultati de gandire. O explicatie ar putea fi aceea legata de faptul ca in astfel de cazuri de ameteala creierul nu obtine ceea ce are nevoie, adica oxigen si asta ar putea duce in timp la dementa. Dar chiar acum e doar o teorie. Mai multe cercetari au legat OH in timpul varstei medii de un risc mai mare pentru insuficienta cardiaca.

Daca sunteti mai in varsta de 40 de ani si aveti aceste perioade de ameteala dupa ce ati stat in picioare, nu trebuie sa va ingrijorati, insa trebuie sa apelati la medic. Acesta poate efectua cateva teste de rutina de presiune sanguina pentru a va asigura ca sunteti in stare buna de sanatate.
Indiferent de varsta dvs., in cazul in care ameteala dureaza mai mult de cateva secunde si este insotita sau urmata de gandire dezordonata, dureri de cap, palpitatii ale inimii, transpiratii sau slabiciune, ar fi cazul sa apelati cat mai repede la un specialist.

In cazul in care ameteli sunt de scurta durata si nu observati alte simptome, puteti incerca sa beti mai multa apa. Dar probabil nu aveti de ce sa va faceti griji.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.