Alimentatia copilului sufera si ea. Cresterea temperaturilor reduce durata sezonului de crestere pentru trei aliemnte cheie – porumb, orez si grau de primavara – taierea recoltelor si cresterea riscului de foamete in tarile in curs de dezvoltare vulnerabile. In acelasi timp, cresterea temperaturii marii duce la o scadere a stocurilor de peste, o sursa de 20% din proteine in dieta a 3,2 miliarde de oameni. „La nivel global, copiii sunt victime sigure ale subnutritiei”, spune Salas, „si sufera o serie de daune ale sanatatii, cum ar fi o crestere mai mica in pantece, dezvoltarea bolilor si lipsa de micronutrienti critici”.
In sfarsit, exista bolile care prospera intr-o lume care se incalzeste. Cele mai tulburatoare explorate in studiul Lancet sunt febra malariei si dengue – care, din nou, vizeaza in special copiii. Anchetatorii au descoperit ca ambele boli sunt in crestere, mai mult sau mai putin in pas cu climatul. Incidenta febrei dengue, in special, este deja cu pana la 9,8% peste valorile de referinta anterioare anului 2012.
Schimbarile climatice sunt un flagel pervers, egalitar, care nu afecteaza pe nimeni si nu afecteaza pe toti. Dar taxa speciala pe care o iau copiii o face perversa si crud. Intr-o lume care premiaza in mod aparent justitia, este extrem de nedrept pentru persoanele care sunt cele mai putin responsabile de a provoca o problema sa sufere cel mai mult de ea. Acordul de la Paris – onorat in loc de ignorat – ofera o cale de iesire.