Acolo unde legea nu ajunge incep incendiile

Comunitatile traditionale de subzistenta din Brazilia si asezarile stabilite de descendentii unor oameni intorsi din sclavie reprezinta un alt scut impotriva defrisarilor. Comunitatile traditionale sunt, in general, descendentii colonistilor europeni care practica agricultura la scara mica, precum si produc bunuri din materiale care pot fi recoltate durabil din padure. De exemplu, in Montanha e Mangabal, o „comunitate traditionala” certificata de guvern, cu aproximativ 250 de rezidenti in Para, multi dintre locuitorii comunitatii se sprijina producand uleiuri din plante autohtone, pescuind si crescand radacini  pentru a face faina. Prezenta comunitatii afecteaza defrisarile, spune presedintele sau, Ageu Lobo Perreira. „Comunitatile [traditionale] sunt mereu acolo cu ochii pe el”, spune el. „Nu puteti veni aici si nu atacati mediul, luati cherestea”.

Din pacate, aceste comunitati sunt expuse riscurilor, spune Lobo Perreira, pentru defundarea federala a protectiei mediului, a educatiei publice si a asistentei medicale publice. „Familiile pleaca pentru ca vor ca copiii lor sa aiba o educatie gimnaziala”, spune Lobo Perreira. Membrii comunitatii trebuie sa parcurga peste 140 de mile pana la orasul Itaituba pentru orice probleme grave de sanatate.

Mai mult, aceste locuri din primele puncte de defrisare au devenit puncte de violenta. Comunitatile indigene si traditionale de subzistenta semnaleaza in mod regulat violenta fizica in confruntarile rezultate din incursiuni pe pamantul lor. Anul trecut, de exemplu, dupa ce Lobo Perreira a contestat public minerii care au urmarit ilegal pe pamantul comunitatii, a primit amenintari cu moartea care l-au obligat sa paraseasca Montanha e Mangabal timp de cateva luni.

„Acestea sunt locuri in care puterea statului, puterea judiciara nu ajunge.”

„Cand intri in aceste zone mai indepartate”, spune Andre Cutim, profesor de management al resurselor de mediu la Universitatea Federala din Para, „acestea sunt locuri in care puterea statului, puterea judiciara nu ajunge.” Rezultatul, spune el, este ca este mai usor sa tai copaci sau sa incepi incendiile in mod ilegal – si mai greu pentru o agentie de mediu deja hamstrung sa functioneze in fata violentei si a ilegalitatii. Acest lucru permite apasatorilor de pamant sa se defriseze si sa exploateze, indiferent de ceea ce permite legea.

Cutim spune ca guvernul Bolsonaro imbina pasiunile cu retorica sa. „Mesajul actualului guvern nu este conciliator. Este un mesaj de confruntare, spune el. Acest lucru, sustine Cutim, ii face pe sustinatorii lui Bolsonaro sa se simta autorizati sa-si urmareasca propriile interese, chiar daca asta inseamna ardere unei dintre comorile tarii.

stiri 100
DESPRE

Stiri 100 este o platforma de stiri online infiintata in anul 2008. Din redactia noastra fac parte ziaristi cu reputatie in media romaneasca dar si colaboratori straini care ne pun la dispozitie experienta si o parte dintre resursele logistice si informative de care dispun.